Το σεξ μετά την κατάθλιψη της εγκυμοσύνης

105

30\5\13

Η ψυχολογική υγεία της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει τη μετέπειτα σεξουαλική της ζωή;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας της γυναίκας συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη (Faisal-Cury, 2013) που είχε σκοπό να διερευνήσει την επίπτωση αυτών των συμπτωμάτων στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας έως και 18 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα συμπτώματα άγχους/κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μόνο ή και κατά τη διάρκεια της λοχείας σχεδόν τετραπλασίασαν την πιθανότητα αναφοράς πτώσης της σεξουαλικής ζωής έως και 18 μήνες μετά τη γέννα.

Επιπλέον, η ύπαρξη προηγούμενης εμπειρίας αποβολής αποτελούσε άλλον έναν ανεξάρτητο προβλεπτικό παράγοντα της χαμηλότερης ικανοποίησης από τη σεξουαλική ζωή.

Πώς συνδέονται τα συμπτώματα άγχους/κατάθλιψης με τη σεξουαλική δραστηριότητα;

Το άγχος και η κατάθλιψη αποτελούν ισχυρούς προβλεπτικούς παράγοντες για την εμφάνιση προβλημάτων σεξουαλικής επιθυμίας, διέγερσης, οργασμού αλλά και πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή.
 
Η στενή σχέση ανάμεσα στην ψυχική υγεία και τη σεξουαλική ζωή αφορά όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από την περίοδο της ζωής που διανύουν. Επιπρόσθετα, η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας αποτελούν συχνά μια δύσκολη περίοδο για τις γυναίκες όχι μόνο λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν, αλλά και λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής, στην εικόνα σώματος, στην κόπωση και στις διαταραχές ύπνου που συνήθως συνοδεύουν τη περίοδο αυτή.

Η παραπάνω μελέτη είναι σημαντική διότι τονίζει τη σημασία τού να παρέχεται θεραπευτική βοήθεια στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ψυχική τους διάθεση κατά την εγκυμοσύνη και λοχεία.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων άγχους/κατάθλιψης μπορεί όχι μόνο να αποτρέψει τη σημαντική πτώση της σεξουαλικής ζωής, αλλά κυρίως μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας και ποιότητας ζωής σε μια περίοδο που είναι σημαντική για κάθε γυναίκα.

Η Εύη Κυράνα  είναι ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πηγή:tanea.gr