Σχέση μεταξύ έλλειψης βιταμίνης D και κινδύνου για πνευμονία

99

6\5\13

Έρευνα του University of Eastern Finland, έδειξε ότι χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης ορρού D αποτελούν παράγοντα κινδύνου για πνευμονία.

Ο κίνδυνος πνευμονίας ήταν περισσότερο από 2.5 φορές μεγαλύτερος σε ανθρώπους με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με ανθρώπους με υψηλά επίπεδα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Epidemiology and Community Health.’

Η έρευνα από το UEF Institute of Public Health, εξέτασε τη σχέση μεταξύ βιταμίνης ορρού D3 και του κινδύνου πνευμονίας. Η έρευνα αφορούσε 1.421 ανθρώπους. Μετρήθηκαν τα επίπεδα βιταμίνης D3 από δείγματα αίματος που ελήφθησαν το 1998-2001 και τα στοιχεία συγκρίθηκαν με περιστατικά πνευμονίας στους ίδιους ανθρώπους το διάστημα1998-2009.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας άνθρωποι με επίπεδα βιταμίνης D3 στον ορρό που αναπαριστούσε το πιο χαμηλό τρίτο ήταν περισσότερο από 2,5 φορές πιο πιθανό να νοσήσουν από πνευμονία σε σχέση με ανθρώπους με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D3. Επιπλέον το κάπνισμα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πνευμονία.

Ο κίνδυνος πνευμονίας επίσης αύξανε με την ηλικία και ήταν μεγαλύτερος στους άντρες. Στην έναρξη η συγκέντρωση βιταμίνης ορρού D3 ήταν 43.5 nmol/l, και η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν 62,5 χρόνια.

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εντοπίζει ότι η έλλειψη βιταμίνης D επίσης αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονίας στο γηρασμένο πληθυσμό. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εύρημα στηρίζει προηγούμενες παρατηρήσεις για τον ρόλο της βιταμίνης D και καλεί σε νέες έρευνες σχετικά με τη σχέση με τη δημόσια υγεία.

ΠΗΓΗ:www. real.gr