«Μαύρη τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στην ηλιακή ενέργεια

101

7\5\13

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ
Για σαθρά θεμέλια πάνω στα οποία δομήθηκε η ελληνική αγορά των φωτοβολταϊκών κάνουν λόγο οι παράγοντες του κλάδου, λίγες ημέρες μετά την επιβολή της νέας έκτακτης εισφοράς που θεσμοθετήθηκε μετά την πρόσφατη υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Εξαιρώντας τους αγρότες από τη νέα αύξηση της έκτακτης εισφοράς, η κυβέρνηση επιβάλλει πλέον χαράτσι που φτάνει ακόμα και το 42% στους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας, με στόχο να καλύψει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή του οργανισμού που έχει την ευθύνη της πληρωμής για την ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά.Παρότι πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση της έκτακτης εισφοράς μέσα σε πέντε μήνες, το έλλειμμα του οργανισμού συνεχίζει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα η «ηλιακή ανάπτυξη», που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα βοηθούσε την Ελλάδα να βγει από την κρίση, να έχει στην ουσία παγώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η «μαύρη τρύπα» που υπάρχει σήμερα στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ, ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε μόλις το 2011, φτάνει τα 330 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ξεπεράσει ακόμα και τα 400 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές στους παραγωγούς καθυστερούν από 6 έως και 8 μήνες, ενώ η αστάθεια που επικρατεί στην αγορά απομακρύνει τους ξένους επενδυτές από τον ελληνικό χώρο, κάτι που φαίνεται και από τους διεθνείς διαγωνισμούς για τα πολυδιαφημισμένα «ηλιακά πάρκα-μαμούθ» σε Μεγαλόπολη και Κοζάνη, οι οποίοι κηρύχθηκαν άγονοι.

«Δεν καλύπτεται»

«Αυτό το έλλειμμα δεν καλύπτεται όσες εισφορές και να βάλουν. Την ίδια στιγμή, όμως, στέλνει το μήνυμα ότι όποιος επενδύσει στην ηλιακή ενέργεια της Ελλάδας καλείται να πληρώσει περισσότερους φόρους και να λαμβάνει λιγότερα έσοδα από όσα είχε υπολογίσει», δηλώνει ο Στέλιος Λουμάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), επισημαίνοντας ότι υπάρχει ήδη προσφυγή εναντίον της νομιμότητας της έκτακτης εισφοράς. «Είναι ένα παράνομο και αντισυνταγματικό χαράτσι, για την τύχη του οποίου θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας τον ερχόμενο Ιούνιο. Ανατρέπει εντελώς το επιχειρηματικό μοντέλο που δημιουργήθηκε βάσει νόμου το 2010, ενώ είναι οριζόντια, καθώς το ποσοστό της εισφοράς δεν αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος της ενεργειακής παραγωγής», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ.

«Η κρίση στα φωτοβολταϊκά είναι ακόμα ένα κομμάτι στο ντόμινο της γενικότερης κρίσης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό, όμως, οφείλεται στην παντελή έλλειψη σχεδίου για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Χιλιάδες Ελληνες έσπευσαν να λάβουν δάνεια για να φτιάξουν φωτοβολταϊκά, αλλά το κράτος δεν προέβλεψε πώς θα τους πληρώνει, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα αυτό το τεράστιο έλλειμμα που δεν καλύπτεται όσες εισφορές κι αν μπουν», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών Σωτήρης Καπέλος. Πράγματι, αν και, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο εθνικός στόχος για την ενεργειακή ισχύ από φωτοβολταϊκά είναι στα 1.500 MW μέχρι το 2014, η εγκατεστημένη ισχύς σήμερα στην Ελλάδα ξεπερνά τα 2.000 MW, ενώ οι αιτήσεις που έχουν γίνει αντιστοιχούν σε περισσότερα από 9.000 MW.

Επένδυση χωρίς κέρδος

Το φωτοβολταϊκό «κραχ» έχει φέρει σε κατάσταση απόγνωσης και τους περισσότερους από τους αγρότες που επένδυσαν τα χρήματά τους στην προσδοκία της ηλιακής ανάπτυξης. Οι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες εξαιρέθηκαν την τελευταία στιγμή από τη νέα αύξηση της έκτακτης εισφοράς στο 42% που επέβαλε το πολυνομοσχέδιο, εξακολουθούν όμως να πληρώνουν εισφορά μέχρι και 30% αλλά και να βλέπουν τις πληρωμές που δικαιούνται να καθυστερούν για περισσότερο από μισό έτος. «Το πρόβλημά μας είναι τεράστιο. Λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές, οι αγρότες δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεπληρώσουν τα δάνεια που πήραν από τις τράπεζες για να στήσουν τα φωτοβολταϊκά στα χωράφια τους», λέει ο Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, τονίζοντας ότι το «ηλιακό ναυάγιο» έχει κάνει πολλούς αγρότες να στρέψουν την πλάτη τους τόσο στην ηλιακή ενέργεια όσο και σε άλλες πιο ρεαλιστικές μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Πέρα από τα φωτοβολταϊκά, υπάρχει το θέμα της αξιοποίησης της βιομάζας, δηλαδή των κτηνοτροφικών και γεωργικών αποβλήτων και της παραγωγής πράσινης ενέργειας, μέσω του βιοαερίου. Πρόκειται για μια μορφή “πράσινης” ανάπτυξης που ταιριάζει πολύ περισσότερο στον αγροτικό κόσμο. Με αυτό που συνέβη με τα φωτοβολταϊκά, όμως, κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη ότι η οποιαδήποτε επένδυσή του θα πιάσει τόπο».

ΠΗΓΗ:www. real.gr