ΚΕΕΛΠΝΟ: σε εγρήγορση για την γρίπη της Κίνας

165

2\5\13

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τη νέα γρίπη από το στέλεχος Α Η7Ν9 στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό συστήνει σε όσους Έλληνες έχουν ταξιδέψει το τελευταίο διάστημα στην Κίνα και στη συνέχεια εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Μαρτίου, ανακοινώθηκε από τις Κινεζικές Υγειονομικές Αρχές η απομόνωση ενός νέου ιού γρίπης του Α(Η7Ν9) από τρεις βαρέως πάσχοντες ασθενείς που εκδήλωσαν οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος, με ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική δυσχέρεια.

Έως τις 29 Απριλίου 2013 έχουν καταγραφεί 129 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά τα οποία περιλαμβάνουν και 24 θανατηφόρα κρούσματα.

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου, ο ιός της γρίπης  Α(Η7Ν9) διαπιστώθηκε πως ανήκει στην κατηγορία των ιών γρίπης των πτηνών, οι οποίοι φυσιολογικά μολύνουν πτηνά. «Συνήθως οι ιοί αυτοί δεν μολύνουν ανθρώπους επειδή δεν έχουν μεγάλη συγγένεια με το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Παρόλα αυτά μετά από προσαρμογή του ιού στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημακαι σε στενή επαφή με πουλερικά οι ιοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες σε ανθρώπους».

Μάλιστα οι ειδικοί επικαλούνται την περίπτωση του ιού Α Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών που έχει προκαλέσει την επιδημία των τελευταίων 10 ετών με 628 κρούσματα και 374 θανάτους (θνητότητα 60%) σε ανθρώπους κυρίως στην Άπω Ανατολή.

Στο μεταξύ, η εκτίμηση κινδύνου τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) είναι πως πρόκειται για ένα στέλεχος ιού γρίπης με μεγάλη θνητότητα χωρίς ευτυχώς έως σήμερα ενδείξεις αυξημένης και συνεχιζόμενης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πάντως, οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση μελετώντας την πιθανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

  Πηγή:www.tanea.gr