«Θορυβώδη» θηράματα προτιμούν τα δελφίνια

179

2\5\13

Θορυβώδη θηράματα προτιμούν τα δελφίνια, σύμφωνα με έρευνα του θαλάσσιου βιολόγου Glenn Dunshea, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Royal Society Biology Letters.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του ο Δρ. Dunshea συνέλεξε δείγματα περιττωμάτων και γαστρικού υγρού από 19 ρινοδέλφινα που ξεβράστηκαν σε ρηχά νερά στη Φλόριντα.

Για να διαπιστώσει με τι είχαν τραφεί τα δελφίνια, ο ερευνητής χρησιμοποίησε την τεχνική της «μοριακής ανίχνευσης θηράματος», η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι το DNA του θηράματος επιβιώνει από τη διαδικασία της πέψης, οπότε μπορεί να ανιχνευθεί στα περιττώματα και το γαστρικό υγρό.
Όπως ανακάλυψε ο Δρ. Dunshea αναλύοντας τα δείγματα στο εργαστήριο, τα δελφίνια προτιμούν τα«θορυβώδη» θηράματα.

«Τα 19 ρινοδέλφινα έχουν στο διατροφολόγιό τους μεγάλο ποσοστό ψαριών που κάνουν θόρυβο», δήλωσε ο ερευνητής διευκρινίζοντας ότι όταν αναζητούν τροφή τα θαλάσσια θηλαστικά κάνουν ησυχία και περιμένουν να ακούσουν ήχους για να εντοπίσουν τα θηράματά τους.

Το γεγονός ότι τα θορυβώδη ψάρια είναι δυσεύρετα στο οικοσύστημα, συγκριτικά με άλλα κοινά ψάρια που ανιχνεύθηκαν στα δείγματα των δελφινιών, καταδεικνύει ότι πρόκειται για συνειδητή και όχι τυχαία επιλογή.

ΠΗΓΗ: econews.gr