Εκδήλωση για την Ψυχική Υγεία στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

182

21/5/2013

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ) διοργανώνει την εκδήλωση «Αποστιγματισμός και Ψυχική Υγεία: Τολμώντας να ζήσουμε με διαφορετικούς ανθρώπους», στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης σε Θέματα Ψυχικής Υγείας στην Αττική (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 (19:00-22:00) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, μετρό Κεραμεικός).
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Γενικός σκοπός του Προγράμματος Ευαισθητοποίησης-Ενημέρωσης είναι η αλλαγή της στάσης της κοινότητας απέναντι στην ψυχική νόσο και η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, η πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, καθώς και η ψυχοκοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που επιτελείται στη χώρα.

Ειδικός στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση επαγγελματιών ψυχικής υγείας, φοιτητών επαγγελμάτων υγείας, ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οικογενειών ληπτών, καλλιτεχνών και της κοινότητας γενικότερα για τα εξής θέματα: α) Το δικαίωμα της ισότιμης ένταξης των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα και τον τρόπο ευαισθητοποίησης της κοινότητας ώστε να τους στηρίξει και να πάψει να τους στιγματίζει ή να τους φοβάται. β) Το τι μπορεί να κερδίσουμε/να μάθουμε από την ένταξη των ψυχικά ασθενών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που τους στηρίζουν μέσα στην κοινότητα (π.χ. κατανόηση του πώς λειτουργεί ο ψυχισμός του ατόμου, μεγαλύτερη επίγνωση για τα ψυχικά προβλήματα, έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας).

H εκδήλωση ξεκινάει με την προβολή της ταινίας «Ταξίδι στη Χώρα των Λοκρών», σε σκηνοθεσία Ίριδας Ζαχμανίδη (παραγωγή CL Productions), που αφηγείται τη ζωή των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα, τις κοινές δραστηριότητες και εκδηλώσεις με φορείς της κοινότητας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει η Μαρία Κομνηνού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενική Γραμματέας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με βάση τις εισηγήσεις που θα κάνουν ειδικοί της ψυχικής υγείας, του πολιτισμού και των ΜΜΕ:
– Μαρία Λαζαρίδου-Ψυχίατρος και Επιστημονική Διευθύντρια της ΕΚΨ&ΨΥ,
– Γιάγκος Ανδρεάδης-Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου,
– Μάνος Χωριανόπουλος-αρχισυντάκτης του News247 και εκπρόσωπος του Σωματείου Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση».

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

ΠΗΓΗ:www.in.gr