Εγκεφαλικό εμφύτευμα προβλέπει τις επιληπτικές κρίσεις

102

Εγκεφαλικό εμφύτευμα μπορεί να προβλέψει τις κρίσεις επιληψίας ανιχνεύοντας τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Lancet Neurology.

Η συσκευή χρησιμοποιεί την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου για να ειδοποιήσει τον ασθενή αν ο κίνδυνος επιληπτικής κρίσης είναι μεγάλος, μέτριος, ή μικρός.

Στην μελέτη που έλαβαν μέρος 15 άτομα διαπιστώθηκε ότι το εμφύτευμα είναι εν μέρει λειτουργικό, δημιουργώντας ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση της επιληψίας στο μέλλον.

Από επιληψία πάσχουν παγκοσμίως 50 εκατομμύρια άτομα και οι κρίσεις που την χαρακτηρίζουν αποδίδονται σε μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα.

Η ερευνητική ομάδα που συστάθηκε από τρία αυστραλιανά νοσοκομεία και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία NeuroVista, δημιούργησε τη μικροσυσκευή που συλλέγει σήματα από την επιφάνεια του εγκεφάλου και τα στέλνει μέσω καλωδίωσης σε ένα άλλο εμφύτευμα στην περιοχή του στέρνου. Από ‘κει οι πληροφορίες μεταδίδονται σε μια συσκευή χειρός που ποσοτικοποιεί την πιθανότητα εκδήλωσης κρίσης επιληψίας.

Η κλινική δοκιμή του εγκεφαλικού εμφυτεύματος είχε ανάμικτα αποτελέσματα. Τους τέσσερις πρώτους μήνες ο εγκέφαλος των ασθενών ήταν υπό παρακολούθηση ώστε το μικροσύστημα να γνωρίσει την φυσιολογική δραστηριότητα πριν την εκδήλωση της κρίσης.

Στη συνέχεια μόνο σε οκτώ ασθενείς η συσκευή ήταν λειτουργική και πλήρως ενεργή, με την παροχή διαρκούς πληροφόρησης για την πιθανότητα επιληπτικής κρίσης. Στους ασθενείς αυτούς η συσκευή ήταν από αποτελεσματική από 56% έως και 100%.

Ο καθηγητής Μαρκ Κουκ από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης εξηγεί ότι αν η τεχνολογία αποδειχθεί όντως αποτελεσματική, τότε η επιστήμη θα μπορέσει να απαλείψει την απρόβλεπτη πλευρά της επιληψίας.

«Προβλέποντας τις κρίσεις που θα εκδηλωθούν μετά από μερικά λεπτά ή ώρες, ίσως αλλάξει ο τρόπος θεραπείας της επιληψίας. Για παράδειγμα η σημερινή τακτική της διαρκούς λήψης φαρμάκων για την πρόληψη των κρίσεων μπορεί να καταργηθεί», εξηγεί ο αυστραλός επιστήμονας.

Πηγή:www.in.gr