Το υψόμετρο δεν επηρεάζει τις συνέπειες του αλκοόλ

193

10\4\13

Πόσες φορές έχετε ακούσει την πρόταση, «μην πιεις πολύ εκεί πάνω στα βουνά, γιατί θα μεθύσεις γρήγορα»; Η άποψη αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη στον κόσμο και βασίζεται στην εικασία ότι τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου που υπάρχουν στα μέρη με μεγάλο υψόμετρο διαταράσσουν την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει το αλκοόλ και, κατά συνέπεια, οδηγούν σε ταχύτερη απορρόφησή του και αυξημένη μέθη.

Ωστόσο, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν πως αυτό δεν έχει επιστημονική βάση. Σε μία σειρά μελετών που διενήργησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FΑΑ) των ΗΠΑ, επιστήμονες έβαλαν ομάδες εθελοντών σε εξομοιωτές υψομέτρων και τους υπέβαλαν σε τεστ αλκοόλ, σε επίπεδο τόσο πεδιάδας όσο και βουνού.

Δεν βρήκαν καμία διαφορά. Σε άλλες μελέτες, οι επιστήμονες εξέτασαν εθελοντές σε υψόμετρο 30.000 ή υψηλότερο και διαπίστωσαν ότι χωρίς αλκοόλ παρουσιάζουν ένα είδος κούρασης που υπονόμευε τις νοητικές και σωματικές ικανότητές τους.

Ωστόσο, η κατανάλωση τεσσάρων ποτών σε επίπεδο θάλασσας προκαλούσε πολύ χειρότερες επιδόσεις από ό,τι το υψόμετρο.

Όσον αφορά τον συνδυασμό υψομέτρου και αλκοόλ, αυτός είχε ελαφρώς εντονότερες συνέπειες στις νοητικές επιδόσεις τους. Συνεπώς, το υψόμετρο μπορεί να επηρεάζει κάποιες από τις ικανότητές μας, αλλά δεν κάνει το αλκοόλ πιο δυνατό.

Πηγή:www.real.gr