Λίγα περιττά κιλά χαρίζουν χρόνια στη ζωή!

174

1\4\13

Αυτό κι αν είναι είδηση για τη νέα χρονιά: οι άνθρωποι που διαθέτουν αρκετά περιττά κιλά και έτσι θεωρούνται υπέρβαροι ή λίγο παχύσαρκοι, ζουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Το εύρημα προέρχεται από συνδυασμένη ανάλυση 97 προγενέστερων κλινικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 2,88 εκατομμύρια εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο.

Περισσότεροι από 270.000 εθελοντές είχαν πεθάνει έως την ολοκλήρωση της εκάστοτε μελέτης στην οποία συμμετείχαν και έτσι οι ερευνητές της παρούσας ανάλυσης μπόρεσαν να συγκρίνουν τις επιδράσεις του σωματικού βάρους στις πιθανότητες θανάτου.

Η ανάλυση – που δημοσιεύεται σε ένα από τα εγκυρότερα ιατρικά περιοδικό του κόσμου, την «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA) – κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από 25 έως 29,9 ζουν περισσότερο απ’ όλους.

Στην πραγματικότητα, οι υπέρβαροι εθελοντές είχαν κατά 6% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου έναντι όσων είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Αντίστοιχα, όσοι είχαν χαμηλού βαθμού παχυσαρκία διέτρεχαν κατά 5% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ αντιθέτως οι πολύ παχύσαρκοι και οι πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία είχαν κατά μέσον όρο 18% αυξημένο κίνδυνο θανάτου – με τους πάσχοντες από νοσογόνο (ή κακοήθη) παχυσαρκία να έχουν κατά 29% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Χαμηλού βαθμού παχυσαρκία έχουν τα άτομα με ΔΜΣ από 30 έως 34,9 και νοσογόνο παχυσαρκία όσοι έχουν ΔΜΣ άνω του 35 (σ.σ. για να υπολογίσετε τον ΔΜΣ σας, διαιρέστε τα κιλά σας με το τετράγωνο του ύψους σας σε μέτρα).

Φυσιολογικό βάρος, εξάλλου, έχουν τα άτομα με ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία μελέτη υποδηλώνει πως έως ένα βαθμό τα περιττά κιλά μπορούν να προστατεύσουν την υγεία, αν και δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί που οφείλεται αυτό.

Δεν αποκλείεται, όμως, το περιττό σωματικό λίπος να ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς και να μας βοηθεί να αντιμετωπίζουμε καλύτερα την απώλεια βάρους που μπορεί να επιφέρουν προβλήματα, όπως οι σοβαροί τραυματισμοί, οι χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν μακρά νοσηλεία, αλλά και πάρα πολλά νοσήματα, όπως ο καρκίνος.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως όσοι διαθέτουν περιττά κιλά έχουν περισσότερο το νου τους μη τυχόν παρουσιάσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα εξαιτίας του βάρους τους, με αποτέλεσμα να απευθύνονται εγκαίρως στους γιατρούς.

Υπάρχει επίσης περίπτωση να φέρουν προστατευτικά γονίδια ή ακόμα και να τρέφονται καλύτερα απ’ όσους λιμοκτονούν για να μην παχύνουν ή καπνίζουν για να διατηρήσουν χαμηλό το βάρος τους.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την δρα Κάθριν Μ. Φλίγκαλ από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Οι 97 μελέτες είχαν διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αυστραλία, Κίνα, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Βραζιλία, Ισραήλ, Ινδία και Μεξικό.

ΠΗΓΗ:www.real.gr