Φυσικό μαστό, χωρίς ενθέματα σιλικόνης, «χαρίζει» η μικροχειρουργική

90

5\3\13

Φυσικό μαστό, χωρίς ενθέματα σιλικόνης, αποκτούν εκ νέου οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ολική μαστεκτομή, χάρη στη μικροχειρουργική, σύμφωνα με εργασίες που παρουσιάστηκαν στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής στο Σαντιάγκο της Χιλής.

Με την μικροχειρουργική, ο νέος μαστός προσεγγίζει αυτόν που είχε αφαιρεθεί λόγω του καρκίνου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τεχνική. «Πράγματι το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς ο νέος μαστός δημιουργείται από ιστό της γυναίκας, που λαμβάνεται από την κοιλιά, το μηρό η τον γλουτό της. Το αποτέλεσμα δείχνει σαν μαστός, συμπεριφέρεται σαν μαστός ενώ η γυναίκα τον αισθάνεται σαν μαστό» εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ.Γεννηματάς» Δρ Ανδρέας Γραββάνης, MD, PhD, FEBOPRAS.

Σύμφωνα με τον Δρ Ανδρέα Γραββάνη, ο πλαστικός χειρουργός με ειδική εμπειρία στην Επανορθωτική Μικροχειρουργική, αρχικά επιλέγει και ενημερώνει την γυναίκα ποιό σημείο (κοιλιά, μηρός, γλουτός) είναι το πιο κατάλληλο ως κρημνός-μόσχευμα (ιστός – δέρμα και λίπος μαζί με τα αγγεία του) για την αποκατάσταση.

Τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιούνται συστηματικά στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

«Πρώτη επιλογή στην δική μας κλινική αποτελεί ο ελεύθερος διατιτραίνων κρημνός, της εν τω βάθει κάτω επιγάστριας αρτηρίας (DIEP flap) που αποτελείται από δέρμα και λίπος της κατώτερης κοιλιάς. Κατ’ ουσίαν αντιστοιχεί στο τμήμα της κοιλιάς που αφαιρείται σε μια αισθητική κοιλιοπλαστική», εξηγεί ο Δρ Γραββάνης.

Ο ελεύθερος κρημνός-μόσχευμα (ο ιστός και τα αγγεία) τοποθετούνται στη λήπτρια περιοχή του θώρακα και επαναιματώνονται -ο πλαστικός χειρουργός ενώνει τα μικρά διατιτραίνωντα αγγεία, με αγγεία του θώρακα -με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου. Έτσι η γυναίκα αποκτά εκ νέου φυσικό μαστό χωρίς ενθέματα σιλικόνης και με μηδαμινή νοσηρότητα.

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης διαρκεί 6 – 8 ώρες, η νοσηλεία 4-5 ημέρες και η πλήρη αποκατάστασης 4-6 εβδομάδες.