Τριπλή ασπίδα στο τσιγάρο για ασθενείς

316

2/3/2013

Οι καπνιστές που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα και πρέπει οπωσδήποτε να κόψουν το κάπνισμα, ίσως χρειάζονται τρεις και όχι μία αντικαπνιστική θεραπεία, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.«Οι άρρωστοι που καπνίζουν συχνά παρουσιάζουν πολύ μεγάλο εθισμό στη νικοτίνη, αλλά ταυτοχρόνως υπονομεύουν περαιτέρω την υγεία τους εάν συνεχίσουν το κάπνισμα», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Μπ. Στάινμπεργκ, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Νιου Τζέρσεϊ.

«Μελέτη που πραγματοποιήσαμε έδειξε πως γι΄ αυτές τις περιπτώσεις η εντατική θεραπεία με τριπλό συνδυασμό φαρμάκων μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική».

Στη μελέτη συμμετείχαν 127 καπνιστές, οι οποίοι επιθυμούσαν να κόψουν το κάπνισμα και ταυτοχρόνως έπασχαν από νοσήματα όπως η καρδιοπάθεια, η πνευμονοπάθεια, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Οι ερευνητές τούς χώρισαν σε δύο ομάδες, χορηγώντας στην πρώτη επιθέματα νικοτίνης για 10 εβδομάδες και στη δεύτερη επιθέματα μαζί με εισπνεόμενη νικοτίνη και το αντικαταθλιπτικό βουπροπιόνη για όσον καιρό χρειαζόταν.

Στους έξι μήνες, οι ασθενείς που λάμβαναν τον συνδυασμό είχαν ποσοστό επιτυχίας περίπου 35%, ενώ στην ομάδα του επιθέματος περίπου 19%.

«Η ταυτόχρονη χρήση φαρμάκων νικοτίνης με βουπροπιόνη αντιμετωπίζει τα στερητικά συμπτώματα μέσω διαφορετικών μηχανισμών δράσης», εξηγούν οι ερευνητές στην Επιθεώρηση «Αnnals of Ιnternal Μedicine», ενώ ο συνδυασμός του επιθέματος νικοτίνης με την εισπνεόμενη μορφή «επιτρέπει πιο εξατομικευμένη λήψη των απαιτούμενων φαρμάκων».

Πηγή:www.tanea.gr