Νέα δόντια από τα κύτταρα των ούλων

106

11/3/2013

Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να αναδημιουργήσουν νέα δόντια, χάρη σε ένα βιο-υλικό που αναγεννά το χαμένο δόντι από τα κύτταρα των ούλων. Η πρωτοποριακή μέθοδος, που βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, δημιουργεί ελπίδες ότι σε μερικά χρόνια οι άνθρωποι θα έχουν πια τη δυνατότητα, αντί για ξένα οδοντικά εμφυτεύματα από πορσελάνη και μέταλλο, να αποκτούν καινούρια δόντια από τα κύτταρα των δικών τους ούλων. Εκτιμάται, πάντως, ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, εωσότου η τεχνική είναι έτοιμη για χρήση από τους οδοντίατρους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οδοντιατρικών ερευνών “Journal of Dental Research”, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν», συνδύασαν κύτταρα ούλων από ανθρώπους και ποντίκια για να δημιουργήσουν τα νέα δόντια, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εναλλακτικά, στο πρόσφατο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, προκειμένου να δημιουργηθούν «βιο-δόντια», δηλαδή δόντια βιολογικά καλλιεργημένα στο εργαστήριο. Κάτι τέτοιο αποδείχτηκε ότι είναι μεν εφικτό, όμως η τεχνική είναι ακριβή και όχι πρακτική για κλινική χρήση.
Στη νέα μέθοδο, οι ερευνητές πήραν από ανθρώπους ασθενείς επιθηλιακά κύτταρα ούλων (από όπου προέκυψε η εξωτερική σκληρή αδαμαντίνη του δοντιού), τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο, ώστε να τα πολλαπλασιάσουν και, στη συνέχεια, τα ανέμιξαν με κύτταρα από το μεσέγχυμα ποντικιών (από όπου προέκυψε η οδοντίνη και ο πολφός στο εσωτερικό του δοντιού). Εμφυτεύοντας το κυτταρικό μίγμα στα πειραματόζωα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν υβριδικά δόντια (ανθρώπων/ποντικιών), τα οποία αναπτύχθηκαν φυσιολογικά και είχαν κανονικές ρίζες.

Το επόμενο βήμα θα είναι αντί για κύτταρα ποντικιών, να ληφθούν κύτταρα από ανθρώπινο μεσέγχυμα (εμβρυικός συνδετικός ιστός) και να αναγεννηθούν καθαρά ανθρώπινα δόντια και όχι υβριδικά. Όπως είπε ο Σαρπ, η επόμενη δυσκολία είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να καλλιεργούνται κύτταρα από το μεσέγχυμα ενηλίκων ανθρώπων (και όχι μόνο από το μεσέγχυμα εμβρύων όπως τώρα), τα οποία θα επιφέρουν τη σταδιακή αναδημιουργία του δοντιού.

Ο τελικός στόχος, σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα, είναι να καταργηθούν τελείως κάποτε τα σημερινά οδοντικά εμφυτεύματα, τα οποία δεν μπορούν να αναπαράγουν μια φυσιολογική ρίζα δοντιού. Όμως, όπως ανέφερε, τα νέου τύπου βιο-δόντια «για να έχουν επιτυχία, θα πρέπει να έχουν περίπου την ίδια τιμή με τα εμφυτεύματα, συνεπώς πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να τα παράγουμε εύκολα και φθηνά».

Πάντως, άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν πως αν και το νέο επίτευγμα αποτελεί σημαντική πρόοδο, «απέχουμε ακόμα από τη δημιουργία ενός ολόκληρου οργάνου όπως το δόντι». Εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα 10 έως 15 χρόνια.

ΠΗΓΗ:www.real.gr