Μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

153

15/3/2013

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, που στις ΗΠΑ είναι ο νούμερο 2 εξολοθρευτής, συχνά μπορεί να αποφευχθεί και να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο Dr. Felice Schnoll-Sussman, του NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center, θεωρεί σημαντικό να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι με την κατάλληλη εξέταση ο καρκίνος παχέος εντέρου όχι μόνο μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα αλλά συχνά μπορεί να προληφθεί.

Ο Dr. Benjamin Lebwohl, του NewYork-Presbyterian/Columbia University Medical Center, προσθέτει. Παρά τη διαθεσιμότητα αποτελεσματικών εξετάσεων, περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν εξετάζονται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σύμφωνα με τις συστάσεις.

Οι Drs. Schnoll-Sussman και Lebwohl αναφέρουν 5 συμβουλές που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εξεταστείτε. Μπορεί να σώσετε τη ζωή σας

Η εξέταση μπορεί να εντοπίσει καρκίνο σε αρχικό στάδιο, καθώς και πολύποδες πριν γίνουν καρκίνος. Άντρες και γυναίκες θα πρέπει να αρχίζουν την εξέταση στην ηλικία των 50 ετών.

Η εξέταση γίνεται όταν αισθάνεστε υγιής

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου και ο καρκίνος στα αρχικά στάδια συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα. Μπορεί ενδεχομένως να έχετε καρκίνο στο παχύ έντερο και να μην το γνωρίζετε. Για αυτό η εξέταση πριν τα συμπτώματα είναι αναγκαία.

Να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να απαιτήσουν να ξεκινήσει η εξέταση σε νεαρότερη ηλικία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου, πολύποδες στο παχύ έντερο ή ορισμένες κληρονομικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στο παχύ έντερο, όπως το σύνδρομο Lynch ή η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση. Αν έχετε κάποιον από τους παραπάνω παράγοντες, ρωτήστε τον γιατρό σας πότε πρέπει να αρχίσετε να εξετάζεστε.

Διακόψτε το τσιγάρο και κινηθείτε

Υπάρχουν ορισμένες αλλαγές του τρόπου ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειωθεί ο κίνδυνος, όπως διακοπή τσιγάρου, αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, υγιές σωματικό βάρος και άσκηση. Οι καπνιστές επίσης έχουν αυξημένο κίνδυνο. Αντικαταστήστε τα τσιγάρα με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν κάνει διακρίσεις

Ένας στους 20 ανθρώπους διαγιγνώσκεται με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού και επηρεάζονται και τα 2 φύλα. Ενώ όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου στο παχύ έντερο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο και χρειάζεται να εξεταστούν σε μικρότερη ηλικία, η πλειοψηφία των ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο στο παχύ έντερο δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

ΠΗΓΗ:www. iatronet.gr