Ταχινόπιτα

2

19\3\13

Υλικά

Για ένα μέτριο ταψί φούρνου θα χρειαστείτε:
 2 πακέτα φρέσκα μανιτάρια – καθαρισμένα και τα μεγάλα κομμένα σε μικρότερα κομμάτια. Μην τα κάνετε πολύ ψηλά για να φαίνονται μέσα στην πίτα σας.
3 κρεμμυδάκια φρέσκα – καθαρισμένα και ψιλοκομμένα μαζί και το πράσινο μέρος τους,
2 κολοκυθάκια – καθαρισμένα και τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη σας,
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες,
1 καλό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
1 καλό ματσάκι μαϊντανό επίσης ψιλοκομμένο,
1 φλιτζάνι ταχίνι,
½ φλιτζάνι νερό ζεστό,
400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας κοφτές μπεϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι & 1 πιπέρι ,
½  κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας,
1 ποτήρι ελαιόλαδο,
σουσάμι και παπαρουνόσπορο (λευκό ή μαύρο)
Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι ή γουόκ (εγώ προτίμησα το γουόκ, για να βάλω λίγο λάδι στο σοτάρισμα) θα σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, μόλις πάρουν ελαφρώς να γυαλίζουν ρίχνετε μέσα και τα μανιτάρια. Ανακατεύετε συχνά – πυκνά και  κατόπιν τα ενισχύετε με το λιωμένο σκόρδο, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον μαϊντανό και την σάλτσα σόγιας. Κλείνετε την φωτιά και αφήνετε για λίγο να σταθεί και να ενωθούν τα αρώματα.
Διαλύετε το ταχίνι μέσα στο ζεστό νερό και τα βάζετε μέσα στο γουόκ (αυτό το σκεύος διευκολύνει με το μέγεθος του  γιατί δεν θα χρησιμοποιήσετε άλλο σκεύος για την ανάμειξη των υλικών σας) όπου και θα προσθέσετε: το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το μισό λάδι και το μισό αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ.
Ανακατεύετε καλά με κουτάλα ξύλινη ή αυγοδάρτη. Στην συνέχεια ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο λάδι, αν σας φανεί σφιχτό το μείγμα ρίξτε λίγο ζεστό νεράκι ακόμη. Ανακατεύετε και πάλι μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
Σε μέτριο ταψί φούρνου που έχετε αλείψει με ελαιόλαδο και το έχετε πασπαλίσει με ελάχιστο αλεύρι, στρώνετε το μείγμα της ταχινόπιτας μανιταριών. Ισιώνετε την επιφάνειά της μ’ ένα κουτάλι και πασπαλίζετε παπαρουνόσπορο και σουσάμι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας.