Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

155

15/3/2013

Η τακτική χρήση ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος στις γυναίκες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια με επικεφαλής την Δρ Τζιν Τανγκ, ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Women’s Health Initiative, που αφορούσαν μια περίοδο 12 ετών. Οι συμμετέχουσες είχαν δώσει στοιχεία για τον χρόνο που είχαν εκτεθεί στον ήλιο και τη χρήση αντηλιακού.

Οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν τις απαντήσεις που είχαν δώσει οι 60.000 γυναίκες, 50-79 ετών, σε ετήσια ερωτηματολόγια που περιλάμβαναν επίσης στοιχεία για τη λήψη φαρμάκων και διαγνώσεις για δερματικές παθήσεις.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 548 γυναίκες -λιγότερο από 1%- διαγνώστηκαν με μελάνωμα. Οι γυναίκες που απάντησαν ότι λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη, δηλαδή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στην αρχή της έρευνας είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα σε σχέση με εκείνες που δεν λάμβαναν αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η χρήση ασπιρίνης για πέντε ή περισσότερα χρόνια συσχετίστηκε με 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, οι γυναίκες που λάμβαναν άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα. Το ίδιο ίσχυε και για εκείνες που λάμβαναν ακεταμινοφαίνη.

Η ασπιρίνη και άλλα ΜΣΑΦ αναστέλλουν την έκκριση πρωτεϊνών που παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, επομένως δεν είναι σαφές γιατί μόνο η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελανώματος.

Σύμφωνα με τη Δρ Τανγκ, ενδεχομένως να μην ήταν ικανός ως δείγμα ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και λάμβαναν ΜΣΑΦ ώστε να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Ωστόσο, ο Δρ Ράνταλ Χάρις, από την Ιατρική Σχολή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπους, σχολιάζει ότι όλο και περισσότερα στοιχεία συγκεντρώνονται τα οποία καταδεικνύουν ότι η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα.

«Κατά τη γνώμη μου, σίγουρα αξίζει να λαμβάνει κάποιος ένα από αυτά τα είδη φαρμάκων τακτικά και σε σχετικά μικρή δόση, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ειδικά αν κινδυνεύει να εμφανίσει κάποια από τις προαναφερθείσες μορφές καρκίνου», συμβουλεύει ο Δρ Χάρις.

Αλλά η Δρ Τανγκ δεν θεωρεί ότι επί του παρόντος τα στοιχεία στηρίζουν την σύσταση για λήψη ασπιρίνης ή άλλων ΜΣΑΦ για πρόληψη του καρκίνου, περιλαμβανομένου του μελανώματος.

«Για τις γυναίκες που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπως κάποια που ήδη έχει καρκίνο του δέρματος, (θα έλεγα) μιλήστε στο γιατρό σας πριν πάρετε ασπιρίνη γιατί και η ασπιρίνη είναι φάρμακο. Το όφελος θα πρέπει σταθμιστεί απέναντι σε ορισμένες πιθανές παρενέργειες», προτείνει η Δρ Τανγκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα μελανώματος παρουσιάζουν αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 77.000 νέα κρούσματα μελανώματος θα διαγνωστούν μέσα στο 2013 και λίγο περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ