Επεισόδια για τα μεταλλεία χρυσού με δακρυγόνα σε σχολείο στην Ιερισσό Χαλκιδικής

257

7\3\13

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ κατοίκων της περιοχής και αστυνομικών δυνάμεων, με αφορμή τις έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που σημειώθηκε στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν δεκάδες κάτοικοι της Ιερισσού απέκλεισαν την είσοδο του χωριού, προσπαθώντας να εμποδίσουν την έλευση διμοιριών των ΜΑΤ που κατευθύνονταν προς τα σπίτια για να βοηθήσουν συναδέλφους τους που βρίσκονται εκεί, στο πλαίσιο της προανάκρισης για την εμπρηστική επίθεση.

Όπως έγινε γνωστό, οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και ελαστικά, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προβούν σε περιορισμένη χρήση χημικών.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι της Ιερισσού καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν έρευνες σε σπίτια υπόπτων κι έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές.

Στο μεταξύ, τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου, έγινε γνωστό ότι «τραυματίστηκε ένα 15χρονο αγόρι από κάλυκα δακρυγόνου που έπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια ρίψης δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Ιερισσού. Επιπλέον σημειώθηκαν και πολλά λιποθυμικά φαινόμενα από μεγάλους και παιδιά».

Ερωτηθείς για το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια επισημαίνει: «συγκεντρώθηκε στην Ιερισσό κόσμος από το χωριό αλλά και από γειτονικές περιοχές όπως η Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα και η Αμμουλιανή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχείς προσαγωγές, ακόμη και ανηλίκων, στο πλαίσιο της έρευνας για το επεισόδιο στις Σκουριές».

«Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να μην επιτρέψει στα ΜΑΤ να μπουν στο χωριό. Παρ όλα αυτά έφτασαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και φτάνουν και άλλες. Μεταφέρουν μαζί τους πέντε συλληφθέντες που είχαν προσαχθεί νωρίτερα, ενώ τους συνοδεύουν και τρεις εισαγγελείς. Η ένταση του κόσμου βρίσκεται στο ανώτερο σημείο και κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά», προσθέτει.

Σημειώνει, εξάλλου, ότι μετά τα επεισόδια στο σχολείο οι καθηγητές ειδοποίησαν τους γονείς να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη, Κωνσταντίνος Κατσαβαβάκης, αφού ανέφερε πως η κατάσταση στην περιοχή της Ιερισσού είναι έκρυθμη, ευχήθηκε να πρυτανεύσει η λογική και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

«Η αστυνομία ήρθε να κάνει έρευνες, με αφορμή τα τελευταία επεισόδια, και κάτοικοι απέκλεισαν τον χώρο και δεν άφησαν τις αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών».

Στο σχολείο μετέβη ιατρικό κλιμάκιο, καθώς λιποθύμησαν τρεις μαθητές από τη ρίψη χημικών, ενώ μία μαθήτρια χρειάστηκε να λάβει οξυγόνο.

Μία γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο χέρι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ Χρίστος Μανούρας αρνήθηκε ότι έγινε χρήση δακρυγόνων και ρίψη χημικών από την αστυνομία στο σχολείο και υποστήριξε ότι τυχόν αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να προκλήθηκαν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα, που επικρατούσε στους δρόμους, όταν οι κάτοικοι της Ιερισσού επιχείρησαν να εμποδίσουν έρευνες της αστυνομίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, παρουσία δικαστικού, πρόκειται να κάνουν έρευνες σε τουλάχιστον 20 σπίτια της Ιερισσού, καθώς ευελπιστούν ότι θα βρουν κυνηγητικά όπλα και άλλα αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποίησαν οι εμπρηστές στις Σκουριές.

Στο αστυνομικό τμήμα της Ιερισσού έχουν προσαχθεί από νωρίς το πρωί ύποπτοι για την επίθεση στο εργοτάξιο του μεταλλείου.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι έχουν ταυτοποιηθεί επτά άτομα, μέσω της ανάλυσης των εικόνων που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας, αλλά και των ιχνών DNA από αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι δράστες.

ΠΗΓΗ:www. tanea.gr