Έχουμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες εδώ και 11.500 χρόνια!

122

08/03/2013

Ούτε 10, ούτε 100, ούτε χίλια! 10.000 χιλιάδες χρόνια! Και παραπάνω! Για την ακρίβεια 11.300!

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, η άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών που καταγράφεται στην εποχή μας είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι έχουμε δει τα τελευταία 11.300 χρόνια.

Τα κλιματικά μοντέλα που μελέτησαν οι επιστήμονες έδειξαν πως ως το τέλος αυτού του αιώνα, οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι υψηλότερες απ’ ό, τι ήταν οποτεδήποτε άλλοτε μετά την τελευταία περίοδο των παγετώνων. Τα δεδομένα που μελέτησαν – τα οποία συγκεντρώθηκαν από μελέτες παγετώνων, απολιθωμάτων και των ωκεανών- αφορούσαν μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο από τα 1.500 χρόνια που είχαν εξεταστεί προηγουμένως.

Η έρευνα, με επκεφαλής τον Σον Μάρκοτ του Πολιτειακού Πανεπιστημπιου του Όρεγκον, προκάλεσε ανησυχίες για το πώς και το αν οι άνθρωποι και άλλα είδη θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στην ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας.

“Εμείς και άλλα έμβια όντα μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε βραδύτερες αλλαγές”, δήλωσε προς τους New York Times, ο Μάικλ Μαν, κλιματολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας. “Το πολύ ανησυχητικό είναι η άνευ προηγουμένου ταχύτητα με την οποία αλλάζουμε το κλίμα”.

Πηγή:www.news.gr