Χταποδάκι με καραμελωμένα κρεμμύδια και σπυρωτό ρύζι

4

14/2/2013

Υλικά

1 κιλό χταπόδι
4 κουταλιές της σούπας ξύδι
½ ποτήρι λευκό κρασί
1-2 φύλλα δάφνης
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
4-5 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
3 κουταλιές της σούπας μέλι
6 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
½ ματσάκι μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
500γρ ρύζι για σπυρωτό πιλάφι, βρασμένο

Εκτέλεση

Κόψτε το χταπόδι σε πλοκάμια και καθαρίστε το κεφάλι. Βάλτε το σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με 4 κουταλιές της σούπας ξύδι, τη δάφνη και το λευκό κρασί (θα βγάλει αρκετό ζουμάκι από μόνο του γι αυτό μην προσθέσετε έξτρα νερό).

Αφήστε το μέχρι να μαλακώσει αρκετά, αλλά να μην είναι εντελώς έτοιμο. Στραγγίστε το χταπόδι από τα υγρά του αλλά μην πετάξετε το ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα γιατί θα χρειαστεί αργότερα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέστε περίπου 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο. Αφήστε το λάδι να κάψει πολύ καλά και στη συνέχεια προσθέστε τα κομμάτια του χταποδιού.

Αφήστε τα για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να δείτε ότι απέκτησαν μια τραγανή κρούστα. Προσθέστε τα κρεμμύδια και χαμηλώστε λίγο τη φωτιά.

Αφήστε μέχρι να μαραθούν λίγο τα κρεμμύδια και στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο, το μπαλσάμικο, το μέλι και το ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα σας όταν βράζατε το χταπόδι.

Αφήστε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα και προσθέστε και τους κύβους ντομάτας. Αφήστε για ακόμα 3-4 λεπτά ώστε να δέσει καλά η σάλτσα και αφαιρέστε από τη φωτιά.

Δοκιμάστε τη σάλτσα σας και προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό κι ανακατέψτε. Σερβίρετε το χταπόδι με τα καραμελωμένα κρεμμύδια πάνω σε σπυρωτό ρύζι. Καλή σας όρεξη!