Τα φωτοβολταϊκά «βλάπτουν» την κερδοφορία του άνθρακα

106

28/2/2013

Η υψηλότερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στη γερμανική χονδρική αγορά ενέργειας περιορίζει την κερδοφορία και τους τζίρους των μεγάλων συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Η αμερικανική εταιρεία ερευνών Renewable Analytics LLCχαρακτηρίζει τα φωτοβολταϊκά ως “απειλή” στα επιχειρηματικά μοντέλα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής.

Μάλιστα, η ανάλυση της Renewable Analytics LLC αποδίδει στη διείσδυση των φωτοβολταϊκών την τελευταία πενταετία το μειωμένο κατά 6,145 δισ. Ευρώ κόστος της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2012 σε σύγκριση με το 2008.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το 2012 διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους το καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μάλιστα, το 2012 υπολογίστηκε ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονταν από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, το διάστημα δηλαδή που παρήγαγαν ενέργεια τα φωτοβολταϊκά. Αντίθετα, το 2008 οι τιμές κατέγραφαν τα μέγιστα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας αντίστοιχα με τη ζήτηση.

Τι λέει η Deutche Βank για την ηλιακή ενέργεια

Τα φωτοβολταϊκά θα καταστούν βιώσιμη επένδυση δίχως την ανάγκη επιδοτήσεων το 2014 υποστηρίζει σε έκθεσή της η Deutsche Bank.

Με “ατμομηχανή” της ηλιακής ενέργειας τα φωτοβολταϊκά σε στέγες η παγκόσμια ζήτηση ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 20% το 2013 σε σύγκριση με το 2012.

Οι χώρες με την υψηλότερη ζήτηση θα είναι η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Κίνα (περίπου 7 με 10 GW), το Ηνωμένο Βασίλειο (1 με GW), η Γερμανία και η Ιταλία (περίπου 2 GW).

Η DB προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί μια τάση για έργα με πολύ μικρά ή και καθόλου κίνητρα, παρά τις θετικές προοπτικές που αναμένονται στον τομέα, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.

Μάλιστα, στην Ινδία όπως και στην Ιταλία θα επιτευχθεί “ισοτιμία δικτύου” στα φωτοβολταϊκά.

ΠΗΓΗ:www. econews.gr