Τα παιδιά βουρτσίζουν καλύτερα τα δόντια τους μετά… μουσικής

143

12\2\13

Αν θέλετε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους, βάλτε τους μουσική. Αλλά όχι ό,τι μουσική να ‘ναι: το Gangnam Style πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή!

Σύμφωνα με δύο βρετανούς ειδικούς, το τραγούδι του κορεάτη ποπ σταρ Psy είναι το καλύτερο γι’ αυτό τον σκοπό, διότι βοηθεί τα παιδιά να κάνουν όσες κινήσεις απαιτούνται για να καθαρίσουν καλά τα δόντια.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», ο κ. Τζιμ Ουϊλιαμς, καθηγητής κιθάρας στο Brighton Institute of Modern Music, δημιούργησε μία μουσική εξίσωση για το βούρτσισμα των δοντιών, για να βρει πόσες κινήσεις απαιτούνται για τον τέλειο καθαρισμό τους και ποια τραγούδια τον ενθαρρύνουν.

Η εξίσωσή του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τραγούδια που έχουν οκτώ μέτρα και ακολουθούνται από δύο σετ των τεσσάρων μέτρων το καθένα, είναι αυτά που ενθαρρύνουν το βούρτσισμα.

Τα τραγούδια πρέπει επίσης να περιέχουν ένα διπλό ρεφρέν και ένα μεσαίο τμήμα που να δένει τα διάφορα τμήματα του τραγουδιού μεταξύ τους.

Βάσει αυτής της εξίσωσης, ο κ. Ουϊλιαμς κατήρτισε έναν κατάλογο τραγουδιών που της ταιριάζουν καλύτερα, με απώτερο στόχο να βοηθηθούν τα παιδιά να βουρτσίζουν καλά τα δόντια τους.

Πρώτο στον κατάλογο είναι το Gangnam Style, το οποίο πριν από λίγο καιρό έγινε το τραγούδι με τις περισσότερες επισκέψεις στην ιστορία του YouTube(ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο).

Ακολουθεί το τραγούδι Diamond της Rihanna, το Somebody That I Used To Know του Gotye, το Troublemaker του Olly Murs, το Heatwave του Wiley και το Call My Name της Cheryl Cole.

«Τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν τουλάχιστον 35 φορές σε κάθε πλευρά του στόματός τους – χρειάζονται από επτά βουρτσίσματα σε πέντε περιοχές – για να διατηρούν υγιή τα δόντια και τα ούλα τους», δήλωσε η ειδική σε θέματα οδοντικής υγείας Τίνα Τάνα η οποία συνεργάζεται με μία μεγάλη εταιρεία προϊόντων στοματικής υγιεινής.

Άλλο τι χρειάζεται, όμως, και άλλο τι κάνουν. Πρόσφατες μελέτες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) και της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδας (ΣΕΕ) έδειξαν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στη χώρα μας δεν έχουν και την καλύτερη σχέση με την οδοντική υγιεινή.

Στην πραγματικότητα, το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν έχουν πάει ποτέ στον οδοντίατρο, το 36% έχουν ήδη τερηδονικές βλάβες οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία, το 72% αρχίζουν καθυστερημένα το βούρτσισμα (μετά την ηλικία των 2 ετών), ενώ μόνο το 27% βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα.

Επιπλέον, το 30% των γονέων δεν γνωρίζουν εάν το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι χρήσιμο για την υγεία των δοντιών, ενώ το 40% δεν γνωρίζουν εάν η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούν έχει φθόριο.