Πώς επηρεάζει η στυτική δυσλειτουργία τη σύντροφο

107

9/2/2013

Αν και γνωρίζουμε ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία του άνδρα συχνά προκαλεί σεξουαλικά προβλήματα στη σύντροφό του, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει το θέμα αυτό.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν δεδομένα από μια μελέτη (Jian, 2013) σε 632 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για την ύπαρξη σεξουαλικών δυσλειτουργιών στις γυναίκες και για την ύπαρξη προβλημάτων στύσης στους άνδρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 43% των γυναικών είχε κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία και το 15% των ανδρών είχε μέτριου ή ήπιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία.

Τα ευρήματα υποστήριξαν ότι η ύπαρξη στυτικής δυσλειτουργίας σχετίζονταν σημαντικά με την ύπαρξη σεξουαλικής δυσλειτουργίας στη γυναίκα. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα στύσης στον άνδρα ήταν παράγοντας που αύξανε σημαντικά την πιθανότητα να αναφέρει η γυναίκα προβλήματα διέγερσης, οργασμού, πόνου κατά την επαφή και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση.

Γιατί το πρόβλημα στύσης επιδράει στη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας;

Η στυτική δυσλειτουργία προκαλεί δυσάρεστες εμπειρίες σεξουαλικών επαφών, τόσο για τον άνδρα όσο και για την γυναίκα. Αυτές οι δυσάρεστες εμπειρίες κάνουν το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής να αναμένει τη δυσλειτουργία, να εστιάζει την προσοχή στη λειτουργία της στύσης και να αποσπάται η προσοχή από τα σεξουαλικά ερεθίσματα και τις σεξουαλικές σκέψεις. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προβλήματα και στη γυναίκα.

Ωστόσο, ξέρουμε ότι η θεραπεία του προβλήματος της στύσης συνήθως έχει θετικό αντίκτυπο και στη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας (Goldstein, 2005). Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι η στυτική δυσλειτουργία πλήττει το ζευγάρι, και επομένως, η θεραπεία έχει πάντα καλύτερα αποτελέσματα όταν συνεκτιμώνται τα σεξουαλικά προβλήματα της γυναίκας καθώς και η ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr