Ποδήλατο καθαρίζει (;) τον αέρα καθώς οδηγείτε

123

12/2/2013

Οι εορτασμοί για την έλευση του νέου σεληνιακού έτους δεν ήταν φέτος το ίδιο λαμπεροί στο Πεκίνο και άλλες κινεζικές πόλεις που «πνίγονται» εδώ και εβδομάδες από πρωτοφανή ατμοσφαιρική ρύπανση. Προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, είχαν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση πυροτεχνημάτων.

Καθώς οι αρχές προχωρούν στη λήψη μέτρων αμφίβολης αποτελεσματικότητας μακροπρόθεσμα, ένας καλλιτέχνης προτείνει τη δική του «λύση» στο πρόβλημα: ένα ποδήλατο που καθαρίζει τον αέρα καθώς κυκλοφορεί στο δρόμο.

Ο Βρετανός Ματ Χόουπ, ο οποίος ζει στο Πεκίνο, δημιούργησε ένα σύστημα φιλτραρίσματος που τροφοδοτείται με ενέργεια από… πεταλιές και το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί τον αναβάτη με καθαρό αέρα καθώς βρίσκεται εν κινήσει.

Για την κατασκευή, ο Χόουπ χρειάστηκε ένα διάτρητο καλάθι αχρήστων από το IKEA, ένα κράνος, μια τροποποιημένη μάσκα οξυγόνου, μια γεννήτρια που επιτρέπει στον αναβάτη να τροφοδοτεί το μηχανισμό και μια οικιακή συσκευή καθαρισμού αέρα – «σκουπίδια», τα χαρακτηρίζει ο ίδιος. Ο φιλτραρισμένος αέρας διοχετεύεται στον ποδηλάτη μέσω σωλήνων, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί πάνω στο σκελετό του ποδηλάτου.

Ο καλλιτέχνης αποκαλεί τη δημιουργία του Breathing Bike. Παρότι μια τέτοια εφεύρεση θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και δημοφιλής σε μια πόλη όπως το Πεκίνο του 2013, το «Ποδήλατο που Αναπνέει» προορίζεται για χρήση αποκλειστικά από τον ίδιο. Όπως προειδοποιεί, ο αναβάτης θα μπορούσε να πεθάνει από ηλεκτροπληξία, εάν αρχίσει να βρέχει καταρρακτωδώς την ώρα που κάνει ποδήλατο.

Το Breathing Bike άλλωστε δεν δημιουργήθηκε με σκοπό να λύσει το πρόβλημα της ρύπανσης ή να ανακουφίσει το μέσο ποδηλάτη που την εισπνέει καθημερινά, αλλά πρόκειται περισσότερο για έργο-δήλωση του καλλιτέχνη. Ο μέσος κάτοικος της κινεζικής πρωτεύουσας επιλέγει την προσωρινή λύση της απλής μάσκας προστασίας από αέρια στις καθημερινές του μετακινήσεις, τοποθετώντας στο σπίτι του συσκευές καθαρισμού αέρα.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr