Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς

219

3/2/2013

Oι τροφικές αλλεργίες είναι πολύ συνηθισμένες, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα δέκα παιδιά πάσχει από κάποιου είδους τροφική αλλεργία, με αυτή στις πρωτεΐνες των καρυδιών και άλλων ξηρών καρπών, όπως τα φιστίκια, να δείχνει να αυξάνεται στα νήπια και στα μικρά παιδιά ηλικίας έως 3 ετών.

Εάν το παιδί παρουσιάσει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, είναι απίθανο να την ξεπεράσει μεγαλώνοντας. Τα συμπτώματα των αλλεργιών αυτών συμπεριλαμβάνουν μυρμήγκιασμα στο στόμα και στα χείλη, οίδημα στο πρόσωπο, ναυτία και αίσθημα σφιξίματος στον λαιμό.

Σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και μια μικροσκοπική ποσότητα ξηρού καρπού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διόγκωση στην αεροφόρο οδό και να εμποδίσει την αναπνοή, με επακόλουθη απότομη μείωση της αρτηριακής πιέσεως, κατάρρευση και απώλεια των αισθήσεων.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρους ξηρούς καρπούς για να μην πνιγούν, ενώ αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών πρέπει να τους αποφύγουν εξ ολοκλήρου έως τα 3 τους χρόνια.

Πηγή:www.tanea.gr