Νέα τεχνική 3D εκτύπωσης κυττάρων

229

7/2/2013

Μια νέα τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης η οποία παράγει συστάδες βλαστικών κυττάρων μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη μελλοντική δημιουργία «τεχνητών» οργάνων.

Στο πιο άμεσο μέλλον εκτιμάται ότι η νέα μέθοδος που περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό «Biofabrication» θα μπορεί να εφαρμοστεί για τη δημιουργία δειγμάτων ιστών που θα είναι άκρως χρήσιμα στις δοκιμές φαρμάκων.

Με «όπλο» μια μικροβαλβίδα

Η τεχνική βασίζεται σε μια προσαρμόσιμη μικροβαλβίδα η οποία «χτίζει» σφαιρίδια ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων. Αλλάζοντας τη διάμετρο του ακροφυσίου από το οποίο βγαίνουν τα κύτταρα οι ειδικοί μπορούν να ελέγξουν πλήρως τον ρυθμό με τον οποίον «ψεκάζονται».

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γουίλ Σου από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο ανέφερε ότι «η εκτύπωση με βάση την τεχνική της μικροβαλβίδας επιτρέπει τη μεγάλη βιωσιμότητα των βλαστικών κυττάρων και οδηγεί στην παραγωγή σφαιρών κυττάρων ομοιόμορφου μεγέθους. Και το σημαντικότερο είναι ότι τα εκτυπωμένα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα διατηρούν τις πολυδύναμες ιδιότητές τους – την ικανότητά τους δηλαδή να διαφοροποιούνται σε οποιονδήποτε κυτταρικό τύπο».

Δοκιμές φαρμάκων και όργανα κατά παραγγελία

Μακροπρόθεσμα εκτιμάται ότι η νέα τεχνική εκτύπωσης θα ανοίξει τον δρόμο για ενσωμάτωση των ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων σε όργανα και ιστούς εργαστηρίου που είναι έτοιμοι για μεταμόσχευση.

Παράλληλα οι τρισδιάστατες δομές θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να δημιουργήσουν καλύτερα μοντέλα ανθρώπινων ιστών για δοκιμές φαρμάκων.

Ο Τζέισον Κινγκ, επικεφαλής επιχειρησιακής ανάπτυξης της εταιρείας βιοτεχνολογίας βλαστικών κυττάρων Roslin Cellab η οποία συμμετείχε στη μελέτη σημείωσε ότι «υπό φυσιολογικές συνθήκες τα κύτταρα εργαστηρίου εκτυπώνονται σε δύο διαστάσεις ωστόσο κάποιοι κυτταρικοί τύποι έχουν εκτυπωθεί τρισδιάστατα. Μέχρι τώρα όμως οι καλλιέργειες ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων ήταν πολύ ευαίσθητες για να γίνει διαχείρισή τους με τρισδιάστατο τρόπο. Η νέα επιστημονική εξέλιξη πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα έχει πολύτιμες μακροπρόθεσμες επιδράσεις για τον έλεγχο φαρμάκων καταργώντας την ανάγκη χρήσης πειραματοζώων. Ελπίζουμε παράλληλα ότι στο πιο μακρινό μέλλον θα προσφέρει όργανα κατά παραγγελία για μεταμόσχευση λύνοντας το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων καθώς και εκείνο που αφορά την απόρριψη των μοσχευμάτων από τον οργανισμό των ληπτών».

ΠΗΓΗ:www. tovima.gr