Καλλιέργεια «χρυσού» ρυζιού στις Φιλιππίνες

130

13/2/2013

Την καλλιέργεια του «χρυσού» ρυζιού, μιας νέας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας, ενέκρινε η κυβέρνηση των Φιλιππίνων. Το μεταλλαγμένο ρύζι θεωρείται θαυματουργό από τους επιστήμονες καθώς είναι ενισχυμένο με βιταμίνη Α, η οποία προλαμβάνει την τύφλωση και ενισχύει το ανοσοποιητικό των παιδιών.

Οι αγρότες των Φιλιππίνων θα λάβουν τους σπόρους σε λίγους μήνες. Η Ινδία, το Μπανγκλαντές και η Ινδονησία σκέφτονται επίσης να εγκρίνουν την καλλιέργειά του.

Οπως γράφει η «Guardian», οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έπειτα από 30 χρόνια προσπάθειας στα εργαστήρια για ασφαλείς γενετικά τροποποιημένες τροφές, αλλά και αγώνα με ακτιβιστές και τη γραφειοκρατία, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τροφή απόλυτα ασφαλή και πολύτιμη για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που την έχει ανάγκη.

Οι ίδιοι επιστήμονες ετοιμάζουν και μεταλλαγμένες μπανάνες ενισχυμένες με σίδηρο και βιταμίνη Α, που τις προορίζουν για την Αφρική όπου η κατανάλωση μπανάνας είναι μεγάλη.

Το «χρυσό» ρύζι αναπτύχθηκε το 1999, όμως, εμπόδιο στην καλλιέργειά του στάθηκαν οργανώσεις κατά των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, πολιτικοί και η γραφειοκρατία.

«Η έλλειψη βιταμίνης Α επιφέρει τον θάνατο», εξηγεί στον Ρόμπιν Μακίι της «Guardian» ο Αντριαν Ντούμποκ, μέλος της ομάδας που ασχολείται με το μεταλλαγμένο ρύζι. «Επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και σκοτώνει περίπου δύο εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Είναι επίσης βασική αιτία τύφλωσης στον Τρίτο Κόσμο. Η ενίσχυση των επιπέδων της βιταμίνης Α στο ρύζι είναι μια απλή και εύκολη μέθοδος για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Με 60 γραμμάρια ρύζι, ο άνθρωπος λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης που απαιτείται καθημερινά», καταλήγει ο Ντούμποκ.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr