Η διαχείριση της μυθομανίας στο παιδί

153

11/2/2013

Αν μαζί με τα ψέματα που λέει συνυπάρχουν και άλλες μεταβολές στην καθημερινότητα και την συμπεριφορά της, τότε η μυθομανία μπορεί να είναι το σύμπτωμα μίας βαθύτερης ψυχολογικής δυσκολίας.

Ενδεχομένως κάποιο ορόσημο που δεν αντιληφθήκατε επηρέασε την κόρη σας, το οποίο δυσκολεύτηκε να το διαχειριστεί όταν συνέβη. Μπορεί να βίωσε με δυσκολία κάτι ενδογενές (λ.χ. φόβους, εφιάλτες, ανασφάλειες) ή εξωγενές (λ.χ. μία απώλεια, επίπληξη στο σχολείο, κριτική από δάσκαλο, απόρριψη από φίλους).

Ρωτήστε την καταρχήν εάν νιώθει ότι κάτι την έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό και δεν σας το έχει πει, δείχνοντάς της απόλυτη αποδοχή σαν προϋπόθεση.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις φανταστικές ιστορίες ως άμυνα συχνά απέναντι σε ένα βαθιά ριζωμένο αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Μια ματιά στο περιεχόμενο των αφηγήσεων της κόρης σας θα μπορούσε να είναι αποκαλυπτική.

Απραγματοποίητες επιθυμίες, κρυμμένοι φόβοι, ματαιωμένες ανάγκες, συχνά αντανακλώνται στη θεματολογία των φανταστικών ιστοριών που ο παιδικός ψυχισμός πλάθει. Προσπαθήστε επίσης να παρατηρήσετε πότε και κάτω από ποιες συνθήκες η κόρη σας λέει ψέματα για να μπορέσετε να άρετε τις συνθήκες αυτές που την κάνουν να νιώθει πιο ευάλωτη.

ΠΗΓΗ:www. tanea.gr