Η απαγόρευση του καπνίσματος μειώνει τους πρόωρους τοκετούς

199

15\2\13

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους φαίνεται πως μειώνει τον αριθμό των πρόωρων γεννήσεως, επιβεβαιώνει με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).

Επιστήμονες από το Βέλγιο ανέλυσαν 600.000 γεννήσεις, εντοπίζοντας τρεις αλλεπάλληλες μειώσεις στον αριθμό των γεννήσεων πριν από την 37η εβδομάδα της κυήσεως, οι οποίες συνέπιπταν με ανάλογες απαγορεύσεις του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Ανάλογη πτωτική τάση δεν είχε παρατηρηθεί τις περιόδους πριν από την έναρξη ισχύος των απαγορεύσεων, γράφουν στην BMJ.

Οι γεννήσεις και οι απαγορεύσεις αφορούν το Βέλγιο, στο οποίο απαγορεύθηκε το κάπνισμα στους δημόσιους οργανισμούς και τους χώρους εργασίας το 2006, ακολούθως το κάπνισμα στα εστιατόρια το 2007, και τέλος το κάπνισμα στα μπαρ το 2010.

Ο αριθμός των πρόωρων τοκετών μειώθηκε έπειτα από την έναρξη ισχύος και των τριών απαγορεύσεων, με την μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται μετά και την τρίτη απαγόρευση (για τα μπαρ).

Οι αλλαγές που παρατήρησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hasselt, στο Ντίπενμπεεκ του Βελγίου, δεν μπορούσαν να αποδοθούν σε άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία των μητέρων και η κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση ή περιβαλλοντικά αίτια όπως οι αλλαγές στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οι τοπικές επιδημίες γρίπης.

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν εκείνα περυσινής μελέτης, που είχε καταγράψει ανάλογη πτωτική τάση στους πρόωρους τοκετούς στην Σκωτία.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες, ανάλογες αναλύσεις, ώστε να λεχθεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι η διακοπή του καπνίσματος σους δημόσιους χώρους παρέχει και αυτό το όφελος.

Είναι ήδη καλά τεκμηριωμένο ότι το κάπνισμα της εγκύου αυξάνει τις πιθανότητες να γεννηθεί το μωρό της πρόωρα, αλλά και με χαμηλό σωματικό βάρος, ενώ ισχυρές είναι οι ενδείξεις πως το ίδιο συμβαίνει και με το παθητικό κάπνισμα.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τιμ Ναρότ, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στο Κέντρο Περιβαλλοντικών Επιστημών του πανεπιστημίου, η μελέτη έδειξε μέση μείωση των πρόωρων τοκετών κατά 3% έπειτα από κάθε μία από τις απαγορεύσεις.

«Ακόμα και η μικρή προωρότητα έχει σχετισθεί με αρνητικές συνέπειες στην υγεία τόσο τα πρώτα χρόνια της ζωής, όσο και αργότερα», είπε. «Επομένως η μείωση που παρατηρήσαμε με τις απαγορεύσεις του καπνίσματος είναι πολύ σημαντική.

»Επειδή η απαγόρευση έγινε τμηματικά, μπορέσαμε να τεκμηριώσουμε μία συνεπή τάση ελάττωσης του κινδύνου πρόωρου τοκετού.

»Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους έχει θετικό αντίκτυπο στην δημόσια Υγεία ακόμα και από την εμβρυϊκή ζωή».

ΠΗΓΗ:www.tanea.gr