Δηλητηριασμένα δολώματα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

275

6/2/2013

Ένα κυνηγόσκυλο και ένα κουνάβι βρέθηκαν νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα στην είσοδο της Βάλιας Κάλντα (στην τοποθεσία Σαλατούρα Μηλιά), στην Περιφερειακή Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στην ίδια περιοχή που είχαν και πάλι εντοπιστεί δηλητηριασμένα δολώματα περίπου έξι μήνες πριν.

Οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενημερώθηκαν από κυνηγούς οι οποίοι είχαν μόλις χάσει ένα κυνηγόσκυλο μετά από την κατανάλωση της φόλας. Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, η αστυνομία, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κρανιάς και η περιβαλλοντική οργάνωση “Καλλιστώ”.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της “Καλλιστώς”, Γιώργο Μερτζάνη «το φαινόμενο αυτό, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και κάθε χρόνο εκατοντάδες ζώα πέφτουν θύματα αυτής της βάρβαρης πρακτικής».

«Ένα δηλητηριασμένο δόλωμα μπορεί να σκοτώσει πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που στοχεύει, ενώ ακόμα περισσότερο η τοξική επίδρασή τους μεταφέρεται σε όλο το μήκος της τροφικής αλυσίδας, επιβαρύνοντας συνολικά τα οικοσυστήματα και επιφυλάσσοντας σημαντικούς κινδύνους για τον άνθρωπο», συμπλήρωσε ο κ.Μερτζάνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ