“Δακτυλικά αποτυπώματα” στην υπηρεσία της λαρθροϋλοτομίας

155

9/2/2013

Η παράνομη υλοτομία έχει εξελιχθεί σε μείζον περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα παγκοσμίως, ενώ τους τελευταίους μήνες η λαθροϋλοτομία παρουσιάζει έξαρση στη χώρα μας ελέω ενεργειακής φτώχειας.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η καταπολέμησή της μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι: γραφειοκρατία, χρηματισμοί και “κουκουλώματα” δεν αποτελούν ελληνική αποκλειστικότητα.

Ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να αλλοιωθεί είναι το DNA των δέντρων, πράγμα που το καθιστά ιδανικό “δακτυλικό αποτύπωμα” για την πιστοποίηση της προέλευσης της ξυλείας, εγχώριας και εισαγόμενης, που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Αυτό ακριβώς προσφέρουν εταιρείες όπως η Double Helix Tracking που εδρεύει στη Σιγκαπούρη: ελέγχουν το DNA ξύλων και στη συνέχεια το αντιπαραβάλλουν στη βάση DNA που διαθέτουν και η οποία περιλαμβάνει πλήθος ειδών ξύλου και την γεωγραφική τους κατανομή.

Πρόκειται για μια νέα μέθοδο και έτσι αναλυτικός παγκόσμιος χάρτης υφίσταται για 20 είδη μόνο, ωστόσο η βάση διευρύνεται ταχέως.

Μεγάλοι έμποροι και εισαγωγείς ξυλείας όπως η Simmonds Lumber στην Αυστραλία βασίζονται στις υπηρεσίες της DoubleHelix για να αποδείξουν τη νόμιμη προέλευση των προϊόντων από δάση της Ινδονησίας, όπου η λαθροϋλοτομία ανθεί.

Μάλιστα το 2011 η ΕΕ υπέγραψε την επονομαζόμενη«Συμφωνία Εθελοντικής Συνεργασίας» (VPA) με την κυβέρνηση της Ινδινησίας η οποία προβλέπει ότι από το 2013 όλη η εισαγόμενη ξυλεία στην Ευρώπη πρέπει να πιστοποιείται ότι προέρχεται μόνο από νόμιμη υλοτομία.

Πρόκειται για μια καλή εξέλιξη για την πλούσια βιοποικιλότητα και τα απειλούμενα είδη του νησιωτικού κράτους, μεταξύ άλλων του ουραγκοτάγκου -ενός από τους στενότερους συγγενείς του ανθρώπου- που ζει αποκλειστικά στη Βόρνεο και τη Σουμάτρα.

Μέχρι πρόσφατα, η παράνομη υλοτομία που προέρχεται από τη λεγόμενη «μαφία του δάσους» αντιστοιχούσε στο 50% της ξυλείας που εξήγαγε η Ινδονησία και στο 20% της ξυλείας που εισαγόταν στην ΕΕ.

Την ώρα που το κόστος ανασύστασης του DNA πέφτει και ενημερώνονται οι βάσεις DNA για διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας, το σύστημα της DoubleHelix αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την πιστοποίηση της προέλευσης της ξυλείας και την καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας, μιας παράνομης δραστηριότητας με παγκόσμιο τζίρο 30 δισ. δολάρια ετησίως.

ΠΗΓΗ:www. econews.gr