Ένα ψάρι που αλλάζει φύλο όποτε επιθυμεί

116

04/02/2013

Δαπανηρές χειρουργικές επεμβάσεις, επικίνδυνες ορμονικές θεραπείες, κοινωνική κατακραυγή, ψυχολογική επιβάρυνση. Το να αλλάξει ένας άνθρωπος φύλο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση ακόμη και αν ασφυκτιά μέσα στο ίδιο του το σώμα.

Όμως για το ψάρι goby είναι απλά θέμα… διάθεσης! Το γαλάζιο και πορτοκαλί ψαράκι που ζει στον Ειρηνικό ωκεανό, μπορεί να γίνει αρσενικό ή θηλυκό αναλόγως της κοινωνικής θέσης στην οποία βρίσκεται στην ιεραρχία του κοπαδιού.

Η “κοινωνία”, η ομάδα στην οποία ζει το ψάρι καθορίζει, βάσει των απαιτήσεων της το φύλο του. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα gobies είναι 50% αρσενικά και 50% θηλυκά και προκρίνουν το ένα από τα δυο φύλα τους αναλόγως αναγκών. Τα ψάρια αυτά ζουν σε ομάδες των πέντε συνήθως: ένα αρσενικό και τέσσερα θηλυκά. Όταν π.χ. το αρσενικό πεθάνει, το πιο ισχυρό θηλυκό παίρνει τη θέση του αρχηγού και μετατρέπεται βιολογικά πλήρως σε αρσενικό!

Πάντως, όπως λένε οι μελετητές των ψαριών αυτών, αν και το ισχυρό μέλος είναι το αρσενικό, τα θηλυκά έχουν μια ακατανίκητη δύναμη με το μέρος τους: την επιβίωση!

Και αυτό γιατί σε κάθε ομάδα μπορεί να υπάρχουν τέσσερα θηλυκά αλλά πρέπει να μείνει μόνο ένα αρσενικό που σημαίνει ότι ο αντίπαλος θα… εξολοθρεύσει κάθε ανταγωνιστή.

 Πηγή:www.news.gr