Όταν οι γάτες αναλαμβάνουν δράση

137

30/1/2013

Οι γάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες σκοτώνουν 3,7 εκατομμύρια πτηνά και περίπου 20,7 εκατομμύρια ποντίκια και μικρά θηλαστικά κάθε χρόνο σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Smithsonian που δημοσιεύεται στην επιθεώρησηNature Communications, οι γάτες συνιστούν μεγαλύτερη απειλή για τα παραπάνω είδη από γνωστούς και μη εξαιρετέους κινδύνους, όπως η απώλεια των φυσικών βιοτόπων, τα φυτοφάρμακα και το κυνήγι.

Τους περισσότερους “φόνους” διαπράττουν όπως είναι φυσικό οι αδέσποτες γάτες οι οποίες υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια στις ΗΠΑ (ακόμα και 80 εκατ.) και ζουν από την “καλοσύνη των ξένων”.

Η περίφημη “Κόκκινη Λίστα” της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων(IUCN) εκτιμά ότι οι γάτες στα νησιά ευθύνονται για την εξαφάνιση 33 ειδών πουλιών, θηλαστικών και ερπετών.

Η έκθεση συμπίπτει με την καμπάνια the “Cats to Go” του φιλάνθρωπου και επιχειρηματία Γκάρεθ Μόργκαν ο οποίος κατέθεσε την παρακάτω πρόταση: οι γάτες πρέπει ναστειρωθούν και, όταν κάποτε πεθάνουν, οι ιδιοκτήτες τους να μην πάρουν άλλες.

Κι αυτό διότι οι γάτες, που έφεραν οι άποικοι στη Νέα Ζηλανδία και αποτελούν ξενικό είδος, προκάλεσαν την εξαφάνιση εννέα ειδών πτηνών και έθεσαν σε κίνδυνο την επιβίωση άλλων 33 ειδών.

Όπως είναι φυσικό, οι προτάσεις του Μόργκαν έχουν προκαλέσει την οργή φιλοζωικών οργανώσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ