Ερευνητές κατάφεραν να κατασκευάσουν πυρίτιο από υγρό μέταλλο

158

30/1/2013

Η διαμόρφωση του πυριτίου, απαιτεί εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες φτάνουν πάνω από τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, κάτι που καθιστά τη διαδικασία και αρκετά ακριβή.

Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έχει αναπτύξει μια τεχνική η οποία περιλαμβάνει υγρό μέταλλο και θα μπορούσε να μειώσει αισθητά το κόστος σε σχέση με αυτό της επεξεργασίας τού πυριτίου.

Οι ερευνητές επικάλυψαν ένα ηλεκτρόδιο υγρού γαλλίου με τετραχλωριούχο πυρίτιο, και με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να παράξουν καθαρούς κρυστάλλους πυριτίου από τα ηλεκτρόνια του γαλλίου σε θερμοκρασία μόλις 80 βαθμών Κελσίου.

Οι κρύσταλλοι που παρήχθησαν είναι μικροί, αλλά θεωρητικά τουλάχιστον, η συγκεκριμένη τεχνική με κάποιες βελτιώσεις ή με άλλα μέταλλα, μπορεί να αποδώσει μεγαλύτερους κρυστάλλους ικανούς να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή ολοκληρωμένων.

Εφόσον μπορέσει αυτή η τεχνική να εφαρμοστεί στο μέλλον, η παραγωγική διαδικασία θα επιταχυνθεί και θα απλουστευθεί και το κόστος κατασκευής ολοκληρωμένων αλλά και ηλιακών κυψελών θα είναι πολύ χαμηλότερο από το σημερινό.

ΠΗΓΗ:www.Real.gr