Δοκιμάζουν τζελ με βλαστοκύτταρα για την αρθρίτιδα στα γόνατα

178

29-1-2013

Επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Κορέα δοκιμάζουν ένα είδος τζελ με βλαστοκύτταρα για να θεραπεύσουν την αρθρίτιδα στα γόνατα, με ενθαρρυντικά έως στιγμής αποτελέσματα.

Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από τράπεζες ομφαλοπλακουντικού αίματος και ως φαίνεται διεγείρουν την επιδιόρθωση και εκ νέου ανάπτυξη του κατεστραμμένου χόνδρου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον πόνο και την δυσκαμψία όσων πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα.

Μία μικρή μελέτη έδειξε πως η άπαξ χορηγούμενη θεραπεία οδηγεί σε βελτίωση κατά 67% της κατάστασης των γονάτων, ενώ ήδη έχουν αρχίσει δύο ακόμα, μεγαλύτερες.

Αν όλα πάνε καλά, μπορεί στο εγγύς μέλλον η μέθοδος να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην αρθροπλαστική γονάτου, λένε οι ερευνητές.

Οι χόνδροι είναι τα «μαξιλαράκια» που επιστρώνουν τις αρθρώσεις για να απορροφούν τους κραδασμούς και να αποτρέπουν την τριβή των οστών μεταξύ τους.

Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, οι χόνδροι σταδιακά εκφυλίζονται και στα τελικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας τα οστά τρίβονται μεταξύ τους, με συνέπεια τρομερούς πόνους και δυσκινησία των ασθενών.

Όταν υποστεί βλάβες ο χόνδρος, δύσκολα αυτοεπιδιορθώνεται, διότι δεν έχει επαρκές δίκτυο αιμοφόρων αγγείων ούτως ώστε να αιματώνεται καλά. Έτσι, για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους οι ασθενείς στρέφονται στα παυσίπονα, τη φυσιοθεραπεία και τελικά στην αρθροπλαστική.

Τα βλαστοκύτταρα (ή βλαστικά κύτταρα) είναι τα αρχέγονα κύτταρα που εξελίσσονται σε όλα τα άλλα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος.

Οι χόνδροι διαθέτουν κάποια βλαστοκύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε κύτταρα χόνδρου, αλλά ο αριθμός τους μειώνεται με την ηλικία και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, οπότε δεν μπορούν να διορθώσουν τις βλάβες τους.

Για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, οι γιατροί εξάγουν βλαστικά κύτταρα από το άρρωστο γόνατο και τα καλλιεργούν στο εργαστήριο πριν τα τοποθετήσουν πίσω στο γόνατο. Όμως η μέθοδος αυτή έως τώρα έχει περιορισμένη επιτυχία, πιθανώς διότι και πάλι είναι μικρός ο αριθμός των βλαστοκυττάρων και έτσι επαρκεί για μερική μόνο διόρθωση των χόνδρων.

Η νεώτερη θεραπεία βασίζεται στην λήψη άφθονων βλαστοκυττάρων από το ομφαλοπλακουντικό αίμα, τα οποία είναι πολύ πιο ενεργά από τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων και παράγουν περισσότερο χόνδρο – σύμφωνα τουλάχιστον με ευρήματα σε ζώα.

Το ομφαλοπλακουντικό αίμα προέρχεται από την Τράπεζα Ομφαλοπλακουντικού Αίματος του βρετανικού ΕΣΥ, στην οποία μητέρες δωρίζουν τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου μωρού τους για να χρησιμοποιηθεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Έπειτα από μία μικρή μελέτη με 10 ασθενείς στην Σεούλ, πραγματοποιούνται τώρα δύο δοκιμές της τεχνικής σε 50 εθελοντές στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγου και στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη, καθώς και σε επτά νοσοκομεία της Κορέας.

Ο καθηγητής Alan Silman, ιατρικός διευθυντής του οργανισμού Arthritis Research UK, εκτίμησε ότι η χρήση βλαστοκυττάρων για την αναγέννηση των χόνδρων είναι πολλά υποσχόμενη.

«Το ερώτημα είναι εάν είναι προτιμότερη η χρήση των βλαστοκυττάρων του ίδιου του ασθενούς ή των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων από ομφαλοπλακουντικό αίμα», πρόσθεσε. «Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και αυτά γίνεται προσπάθεια να αποσαφηνιστούν, ώστε κάποια στιγμή να υπάρξει αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην αρθροπλαστική».

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr