Αίσθημα καύσου στα πέλματα

141

Το κάψιμο στην περιοχή των πελμάτων είναι παθολογικό πρόβλημα που εντοπίζεται στο ένα ή στα δύο άκρα, είναι τοπικό ή επεκτείνεται, εμφανίζεται οξέως ή έχει χρόνιο χαρακτήρα.

Συχνά εμποδίζει τον πάσχοντα να επιτελέσει συνήθεις δραστηριότητες. Η σωστή λειτουργία του δέρματος των πελμάτων και όλων των παρακείμενων και υποκείμενων ιστών (π.χ. των αρθρώσεων, των νεύρων, των μυών) είναι απαραίτητη για να υπάρξει φυσιολογική αίσθηση.

Παροδικά συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν σε φυσιολογικά άτομα μετά από έκθεση σε πολύ έντονο ψύχος, μετά από χρήση στενών ρούχων και υποδημάτων, μετά από ορθοστασία ή λόγω άγχους. Ενίοτε η υπερβολική άσκηση (πόδι του αθλητή) ή η άσκηση που επιτελείται υπό την επίβλεψη ακατάλληλων γυμναστών προκαλεί καύσο στα πέλματα.

Παθολογικά νοσήματα που προκαλούν αλλοίωση της σύστασης των ιστών που εδράζονται στα κάτω άκρα, μείωση της ποιότητας του αίματος που αρδεύει το σώμα ή βλάβες κατά την ομαλή μεταβίβαση της αίσθησης μπορεί να είναι η αιτία του προβλήματος σε επίμονες περιπτώσεις.

Ορμονικές διαταραχές, παθήσεις δέρματος, αγγειοπάθειες, νευροπάθειες, αιματολογικά νοσήματα, εγκεφαλικές παθήσεις, χαμηλά επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, χρόνιες φλεγμονές, μεταβολικά νοσήματα και ψυχιατρικά νοσήματα πρέπει να αποκλείονται στις περιπτώσεις αυτές.

Η σωστή παθολογική εξέταση είναι σημαντική για την ορθή διάγνωση και θεραπεία.

ΠΗΓΗ:www.iatronet.gr